Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

F1: Πέρασμα στην Ινδία



Ο θίασος της Formula 1 ταξιδεύει στην Ινδία αυτό το Σαββατοκύριακο – για δεύτερη χρονιά - και όπως πέρσι η Pirelli επέλεξε τα σκληρά ελαστικά P Zero Silver και τα μαλακά P Zero Yellow. Ωστόσο, οι φετινές γόμες είναι πιο μαλακές συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές, επομένως γνωρίζοντας καλύτερα το σιρκουί Buddh και έχοντας κάποια πραγματικά δεδομένα, η Pirelli μπορεί να είναι λιγότερο συντηρητική μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις χρονικές διαφορές μεταξύ των οδηγών.
Συγκριτικά με το προηγούμενο grand prix στην Κορέα, όπου η Pirelli έφερε τις δύο πιο μαλακές γόμες της, η Ινδία έχει υψηλές απαιτήσεις από τα ελαστικά. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ξεκινώντας από τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η χάραξη της πίστας περιλαμβάνει αρκετές γρήγορες στροφές με υψηλά πλευρικά φορτία για τα ελαστικά: ειδικά η στροφή 10 με κλίση που μοιάζει με τη διάσημη στροφή 8 της Τουρκίας. Το εμπρός αριστερό ελαστικό υπόκειται σε επιτάχυνση 4G στην έξοδο της στροφής, όπου απαιτείται μέγιστη πρόσφυση για διατήρηση της αγωνιστικής γραμμής, αλλά στην πραγματικότητα τα ελαστικά υπόκεινται σε πλήρες πλευρικό φορτίο επί έξι δευτερόλεπτα μέσα στη στροφή, κάτι που αυξάνει τη φθορά.
Στην αρχή της πίστας ειδικότερα υπάρχουν κάποιες αισθητές αλλαγές κλίσης που ασκούν κατακόρυφες δυνάμεις και στα ελαστικά, σε συνδυασμό με μία επιβράδυνση 3,6G πριν την είσοδο στη στροφή 4. Η κύρια ευθεία, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, είναι από τις μεγαλύτερες της χρονιάς: ενώ η θερμοκρασία πέλματος που ξεπερνά ακόμα και τους 100 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια ενός γύρου, πέφτει αισθητά στο τέλος της ευθείας.
Καθώς η πίστα δεν χρησιμοποιείται πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αναμένεται να εξελιχθεί σημαντικά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μία βρώμικη πίστα προκαλεί υπερβολική ολίσθηση των τροχών καθώς τα μονοθέσια αγωνίζονται για πρόσφυση, κάτι που αυξάνει επίσης τη φθορά των ελαστικών. Γενικά όμως, ο ασφαλτοτάπητας του Buddh είναι πολύ ομαλός, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το degradation των ελαστικών.
Δηλώσεις του αγωνιστικού διευθυντή της Pirelli:
Paul Hembery: «Στο περσινό Ινδικό Grand Prix ζήσαμε μία συναρπαστική ατμόσφαιρα και μας επεφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή, γιαυτό όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε. Φέτος γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για την πίστα, γι αυτό κάναμε μία λιγότερο συντηρητική επιλογή, με τις σκληρές και μαλακές γόμες να πετυχαίνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και αντοχής. Η χάραξη της πίστας είναι από τις πιο απαιτητικές που αντιμετωπίζουν τα ελαστικά μας στο δεύτερο μέρος της σεζόν, ενώ είναι η τελευταία φορά που θα δούμε το συνδυασμό σκληρών/μαλακών γομών φέτος. Έχοντας ήδη χρησιμοποιηθεί σε Βαρκελώνη, Βρετανία και Ιαπωνία, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος των απαιτήσεων. Το σιρκουί Buddh σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις προσπεράσεις, που είναι επίσης ένας από τους στόχους της σχεδιαστικής φιλοσοφίας των ελαστικών μας, επομένως είμαστε έτοιμοι για άφθονη δράση σε ένα κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος».
Από τη θέση του οδηγού:
Narain Karthikeyan (HRT): «Πέρσι, εύλογα η επιλογή ελαστικών ήταν κάπως συντηρητική αλλά με όλες τις γόμες λίγο πιο μαλακές για το 2012 και τη φανταστική χάραξη της πίστας, ενδέχεται το σκηνικό να είναι κάπως διαφορετικό φέτος, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες συμβατικές στροφές - η πολύ κλειστή στροφή 1 και ίσως η τελευταία. Η έξοδος με 1η σχέση στη στροφή 3 καταπονεί τα πίσω ελαστικά αν είσαι ανυπόμονος με το γκάζι. Στις στροφές 5-6 στρίβεις και επιταχύνεις δυνατά ταυτόχρονα, οπότε και εύκολα φτάνεις στα όρια της πίστας κατά την έξοδο. Υπάρχουν μία-δύο αλλαγές κατεύθυνσης με πέμπτη, με πέρασμα από τα εσάκια των στροφών 8-9 και από τις 13-14  με πάνω από 200 χ.α.ω. Τέλος, υπάρχει η φαινομενικά ατελείωτη στροφή 10, όπου διανύει μια σταθερή τροχιά για πάνω από έξι δευτερόλεπτα με ελάχιστη ταχύτητα λίγο κάτω από 200χ.α.ω., κάτι που καταπονεί πολύ το εμπρός αριστερό ελαστικό. Επομένως, γενικά είναι μία πίστα με πολλή δουλειά για τα ελαστικά, αλλά επειδή η άσφαλτος είναι ομαλή, δεν υπάρχει θέμα φθοράς. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις δοκιμές της Παρασκευής για να δούμε τις επιδόσεις σε υψηλές χιλιομετρικές καλύψεις και με τις δύο γόμες. Στόχος θα είναι να δούμε πώς συμπεριφέρονται τα μαλακά ελαστικά με υψηλό φορτίο καυσίμου. Σίγουρα δεν είναι από τους αγαπημένους μου αγώνες του ημερολογίου, υπάρχει ήδη αρκετή αγωνία για τον αγώνα αν λάβουμε υπόψη ότι το πρωτάθλημα είναι ακόμα ανοιχτό και ελπίζω όλοι οι οδηγοί και το προσωπικό της F1 να απολαύσουν την εμπειρία της Ινδίας».

Δηλώσεις οδηγού δοκιμών της Pirelli:
Jaime Alguersuari: «Νομίζω ότι η χάραξη της πίστας Buddh είναι από τις καλύτερες στη F1, ενώ συμβαίνει να είναι από τις πιο σκληρές για τα ελαστικά. Προσωπικά, έχω καλές αναμνήσεις από την πίστα: πέρσι, τερμάτισα όγδοος μετά από μία καλή θέση στις κατατακτήριες δοκιμές. Έχεις αυτό τον συναρπαστικό συνδυασμό στροφών χαμηλών, μεσαίων και υψηλών ταχυτήτων, με μεγάλες ευθείες. Πολλές από τις στροφές είναι ασυνήθιστες: για παράδειγμα, έχουμε  ένα σικέιν στο τέλος του γύρου που μπαίνουμε με πέμπτη σχέση, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά! Αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη καταπόνηση στα ελαστικά στην Ινδία είναι το γεγονός ότι πολλές από τις στροφές είναι παρατεταμένες - επομένως υπάρχει συνεχές πλευρικό φορτίο, αλλά και μερικές γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Χρειάζεσαι όλη τη διαθέσιμη πρόσφυση, η τοπική αποκόλληση του πέλματος (graining) είναι πάντα μία πιθανότητα αν δεν διαχειριστείς κατάλληλα τα ελαστικά. Τα σκληρά και μαλακά ελαστικά είναι καλή επιλογή εδώ – τα σκληρά θα είναι τέλεια για τον αγώνα – και πιστεύω ότι ένα pit-stop ίσως είναι εφικτό αν προσέξεις τα ελαστικά».
Τεχνικές πληροφορίες:
  • Υπήρχε μία χρονική διαφορά περίπου δύο δευτερολέπτων μεταξύ των δύο περσινών γομών, αλλά φέτος, η διαφορά αυτή θα είναι πολύ μικρότερη, επιτρέποντας στους περισσότερους από τους πρώτους οδηγούς να ολοκληρώσουν το Q1 με σκληρά ελαστικά.
  • Η άσφαλτος του διεθνούς σιρκουί Buddh ήταν ολοκαίνουργια πέρσι, αλλά μετά από ένα χρόνο ο ασφαλτοτάπητας θα έχει αλλάξει. Μία νέα πίστα σταδιακά φέρνει στην επιφάνεια λάδια από την άσφαλτο και σχηματίζει ένα ολισθηρό στρώμα στην επιφάνεια. Με τον καιρό, αυτό το στρώμα σταδιακά εξαφανίζεται, βελτιώνοντας την πρόσφυση και κάνοντάς την άσφαλτο πιο τραχιά.
  • Το pit lane στην Ινδία είναι από τα μεγαλύτερα στη Formula 1 περίπου στα 600 μέτρα. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια χρόνου σε κάθε αλλαγή ελαστικών, που είναι σημαντικός παράγοντας στη στρατηγική του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου