Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ F1

Το σκηνικό

Η πίστα του Μπαχρέιν είναι μία από τις τρεις στις οποίες η Pirelli αγωνίζεται φέτος για πρώτη φορά, αλλά αντίθετα με το Hockenheim στη Γερμανία και το Grand Prix Αμερικής, η Ιταλική φίρμα διαθέτει εμπειρία από το σιρκουί του Sakhir έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκεί δύο δοκιμές ελαστικών το Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011, εν όψει της επιστροφής της στη F1. Στην πρώτη περίπτωση, η δοκιμή διακόπηκε λόγω αμμοθύελλας που έφερε άμμο στην πίστα και επηρέασε τη λειτουργία του οχήματος δοκιμών: περιστατικό που αναδεικνύει ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σιρκουί της Μέσης Ανατολής, στη μέση της ερήμου.

Η άμμος συχνά εισβάλλει στην πίστα με αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσφυση αλλά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις πότε και πού. Η Pirelli θα φέρει μεσαία P Zero White και μαλακά ελαστικά Zero Yellow στο Μπαχρέιν: είναι ο ίδιος συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε σε Αυστραλία και Κίνα.
Το σιρκουί του Sakhir θα επανέλθει στην αρχική διάταξη των 5.412 χλμ. το 2012, αφού χρησιμοποιήθηκε ένα εκτεταμένο loop το 2010, την τελευταία φορά που έγινε αγώνας εκεί. Οι 15 στροφές και το μεταβλητό πλάτος της πίστας προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για προσπεράσεις. Η ελκτική πρόσφυση και το φρενάρισμα αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πίστας, με τα μονοθέσια να επιβραδύνουν από τα 315χλμ/ώρα στα 65χλμ/ώρα σε 130m μόλις και σε τρία δεύτερα στην στροφή 1. Αυτό αναπτύσσει δυνάμεις στα ελαστικά αντίστοιχες των 5G. Η ύπαρξη άμμου στη γύρω περιοχή σημαίνει ότι η πίστα μπορεί να είναι πολύ βρώμικη, κυρίως στο ξεκίνημα του Σαββατοκύριακου, επομένως είναι σημαντικό για τους οδηγούς να ακολουθούν την αγωνιστική γραμμή, κυρίως στο γρήγορο αλλά ελικοειδές τμήμα από τις στροφές τέσσερα έως επτά.

Δηλώσεις του αγωνιστικού διευθυντή της Pirelli:

Paul Hembery: «Υπάρχουν αρκετές τεχνικές προκλήσεις προβλέψιμες για το Μπαχρέιν, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και αναγκάζουν τα ελαστικά να λειτουργήσουν σε μεγάλο εύρος συνθηκών. Έχουμε συγκεντρώσει κάποια στοιχεία της πίστας από τις δοκιμές μας εκεί στο παρελθόν, αλλά τα ελαστικά και τα μονοθέσια έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τότε ώστε είναι σαν να ξεκινάμε πάλι από την αρχή, από μία λευκή κόλλα χαρτιού. Ωστόσο, αναμένουμε ένα υψηλό επίπεδο degradation που σίγουρα θα ‘δοκιμάσει’ τις στρατηγικές των ομάδων. Καθώς η πίστα δεν χρησιμοποιείται συχνά, προβλέπουμε μεγάλη αλλαγή στην ελκτική πρόσφυση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο κίνδυνος εισβολής άμμου στην πίστα μπορεί να γίνει φλέγον ζήτημα καθώς απαιτεί χρόνο για να καθαριστεί και ενδέχεται να προκαλέσει τοπική φθορά στα ελαστικά. Επομένως, η διαχείριση ελαστικών θα είναι και πάλι κρίσιμη στο Μπαχρέιν, με την πρόσφυση του πίσω τμήματος να είναι καθοριστική για μία καλή θέση στις κατατακτήριες δοκιμές και γρήγορο ρυθμό στο αγώνα».

Από τη θέση του οδηγού:

Pedro de la Rosa, HRT: «Το Bahrain International Circuit καταπονεί τρομερά τα πίσω ελαστικά επειδή υπάρχουν πολλές στροφές με πρώτη, δεύτερη και τρίτη σχέση όπου απαιτείται άφθονη ελκτική και πλευρική πρόσφυση και τα ελαστικά υποφέρουν πολύ. Γι’ αυτό ενδείκνυται για δοκιμές ελαστικών. Κάναμε δοκιμές εδώ με Pirelli δύο φορές, όταν ήμουν οδηγός δοκιμών. Ήταν φανταστική εμπειρία και την απόλαυσα πολύ, ακόμα και όταν ξέσπασε η αμμοθύελλα! Έχω ζήσει βροχές, καταιγίδες ακόμα και χιόνι αλλά ποτέ δεν είχα συναντήσει αμμοθύελλα με μονοθέσιο της F1, ήταν κάτι το απίστευτο …Η πίστα καταπονεί και τα φρένα επειδή έχει στροφές όπως η πρώτη, η τέταρτη και η τελευταία που φρενάρεις πολύ δυνατά, κατεβαίνοντας από την έβδομη στη δεύτερη σχέση. Είναι ένα εξαιρετικό σιρκουί για προσπεράσεις με τη βασική ευθεία του ενός χιλιομέτρου, μία ακόμα μεγάλη ανάμεσα στις στροφές 1 και 4 και μία τελευταία απίστευτα μεγάλη ευθεία μεταξύ των στροφών 13 και 14. Η λειτουργία του DRS είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική: με το DRS και την εκμετάλλευση ροής αέρα του εμπρός μονοθεσίου (slipstreaming), δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην προσπέραση. Ο αέρας στο Μπαχρέιν επηρεάζει τρομερά τη συμπεριφορά του μονοθεσίου και το φρενάρισμα, επομένως όταν επιβραδύνεις από 320 χλμ/ώρα σε 70χλμ/ώρα και χάσεις το σημείο φρεναρίσματος για ένα δυο μέτρα, είναι πολύ εύκολο να μπλοκάρεις τα εμπρός ελαστικά και να τα φθείρεις τοπικά κάτι συνηθισμένο στη στροφή 1 στο Μπαχρέιν. Πρέπει να προσπαθείς να μειώσεις τη γωνία κάμπερ όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μεγιστοποιείς την επιφάνεια επαφής του ελαστικού με την άσφαλτο με στόχο το άριστο φρενάρισμα και την ελκτική πρόσφυση. Πρέπει να περιορίζεις την αεροδυναμική πίεση λόγω των πολλών ευθειών. Από απόψεως pit stop είναι ένα τυπικό σιρκουί. Εκτιμώ ότι οι ομάδες θα υιοθετήσουν στρατηγικές δύο pit stop επειδή τα ελαστικά προσφέρουν μεγαλύτερη χιλιομετρική κάλυψη φέτος και το νέο προφίλ Pirelli αξιοποιεί τη γόμα στο μέγιστο βαθμό».

Ο οδηγός δοκιμών της Pirelli:

Lucas di Grassi: «Οι αναμνήσεις μου από το Μπαχρέιν θα είναι πάντα καλές, γιατί εκεί το 2010 έκανα το ντεμπούτο μου σαν αγωνιστικός οδηγός της F1, με τη Virgin. Η πίστα του Μπαχρέιν είναι υψηλών προκλήσεων σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και το set-up του μονοθεσίου. Υπάρχουν μερικές μεγάλες ευθείες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βρεις την κατάλληλη ισορροπία, αλλά η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής ελκτικής πρόσφυσης είναι σίγουρα το μυστικό για ένα καλό χρόνο γύρου. Η αποτελεσματική χρήση του DRS μαζί με τα ελαστικά θα είναι ζωτική στις κατατακτήριες δοκιμές. Πιο συγκεκριμένα, μία καλή έξοδος από τις στροφές στις ευθείες είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κερδίσεις χρόνο. Αν σπινάρεις τους τροχούς, φθείρεις τα ελαστικά και επιβραδύνεις. Το Μπαχρέιν γενικά είναι μία απρόβλεπτη πίστα για την εξέλιξη της πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η άμμος είναι σημαντικός παράγοντας. Όταν εισβάλλει άμμος στην πίστα, μειώνεται η πλευρική πρόσφυση και αυτό κάνει το μονοθέσιο να γλιστράει, αυξάνοντας τη φθορά των ελαστικών.

Τεχνικές πληροφορίες:

• Η άσφαλτος, που αποτελείται από 60.000 τόνους γρανίτη εισαγόμενου από την Αγγλία, προσφέρει καλή πλευρική πρόσφυση όταν είναι καθαρή και κατατάσσεται έως μεσαία σε τραχύτητα.

• Ο Fernando Alonso είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στο Μπαχρέιν με τρεις νίκες στο ενεργητικό του και ακολουθεί ο team mate του στη Ferrari, Felipe Massa. Οι Michael Schumacher και Jenson Button είναι οι μοναδικοί άλλοι νικητές.

• Η πρώτη στροφή είναι κρίσιμη. Είναι σημαντικό να βγεις από τη στροφή 1 καθαρά για να περάσεις γρήγορα από την κοφτή αριστερή που ακολουθεί ώστε να μπεις δυνατά στις ευθείες. Πολλές θέσεις κερδίζονται και χάνονται εδώ στην εκκίνηση.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο Sordo θα αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Latvala στο Ράλι Αργεντινής


Η Ford World Rally Team οριστικοποίησε τη συμφωνία με τους Dani Sordo & Carlos del Barrio, οι οποίοι θα τρέξουν για λογαριασμό της ομάδας στο Ράλι Αργεντινής την επόμενη εβδομάδα.

Οι Ισπανοί θα αντικαταστήσουν τους Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila με ένα Ford Fiesta RS World Rally Car. Ο Latvala δεν θα μπορέσει να τρέξει στον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι λόγω τραυματισμού που υπέστη κάνοντας cross country σκι στο πλαίσιο της προπόνησής του στη Β. Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σπάσει την αριστερή κλείδα του.

«Εύλογα είμαστε απογοητευμένοι που ο Jari-Matti δεν θα τρέξει στο ράλι, αλλά το σημαντικότερο για εκείνον και για την ομάδα είναι να αναρρώσει το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο διευθυντής της Ford World Rally Team, Malcolm Wilson.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν οδηγό του επιπέδου του Dani έτοιμο να μας υποστηρίξει. Η εμπειρία του στο ράλι Αργεντινής έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην απόφασή μας, με δεδομένο ότι έχει συμμετάσχει στο ράλι πέντε φορές με μία δεύτερη θέση το 2009. Η συμφωνία ισχύει μόνο για ένα ράλι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της τρέχουσας ομάδας του Dani για την προθυμία της να μας βοηθήσει σε τόσο δύσκολες περιστάσεις» δήλωσε.

Οι Sordo και del Barrio θα τρέξουν μαζί με το άλλο δίδυμο της ομάδας Petter Solberg & Chris Patterson στο τετραήμερο ράλι Αργεντινής, που θα πραγματοποιηθεί 26 - 29 Απριλίου στο Carlos Paz.

Ο Sordo, 28 ετών, είναι πολύ έμπειρος οδηγός με 93 συμμετοχές σε WRC στο ενεργητικό του. Έχει τερματίσει στο βάθρο 32 φορές και ενώ το 2005 κέρδισε το Junior World Rally Championship της FIA. Ο Sordo τρέχει επίσημα με την Prodrive WRC Team.

Απόλυτος θρίαμβος για την Chevrolet στο Μαρακές


Οι εξαιρετικές εμφανίσεις συνεχίζονται για την αγωνιστική ομάδα της Chevrolet, καθώς στο Μαρόκο τα Cruze τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις και στα δύο σκέλη του τρίτου αγώνα της σεζόν του φετινού WTCC.

Το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό διήμερο στην ιστορία της ομάδας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο Alain Menu και ο Rob Huff ξεκίνησαν από την πρώτη και την δεύτερη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Yvan Muller είδε τα πράσινα φώτα από την τέταρτη θέση της σχάρας της εκκίνησης. Πολύ σύντομα ο Γάλλος πρωταθλητής πέρασε στην τρίτη θέση χαρίζοντας στην ομάδα το πρώτο 1-2-3 της ημέρας.

Η συνέχεια ήταν σαφώς πιο δύσκολη για τους οδηγούς της Chevrolet καθώς στο δεύτερο σκέλος η σειρά εκκίνησης αντιστρέφεται για την πρώτη δεκάδα, με αποτέλεσμα ο Muller να πρέπει να ξεκινήσει από την έβδομη θέση ενώ ο Huff και ο Menu από την 9η και την 10η αντίστοιχα. Ακόμη πιο δύσκολη έκανε την κατάσταση το γεγονός ότι στην στενή πίστα του Μαρακές οι προσπεράσεις μόνο εύκολες δεν είναι. Παρ’ όλα αυτά τα τρία Cruze άρχισαν να ανεβαίνουν θέσεις στην κατάταξη από τον πρώτο γύρο, με επικεφαλής τον Muller ο οποίος πήρε τελικά την καρό σημαία, με τους άλλους δύο να τερματίζουν πίσω του δέκατα του δευτερολέπτου αργότερα.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Alain Menu: Είμαι πολύ χαρούμενος που πρόσθεσα το Μαρακές στους αγώνες που έχω πάρει την πρώτη θέση και ακόμα πιο πολύ γιατί με την συνολική μας παρουσία δείξαμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα. Στο δεύτερο σκέλος δεν περίμενα με τίποτα να κάνουμε το 1-2-3 αλλά τα καταφέραμε χάρη στον Yvan που έκανε έναν πραγματικά εξαιρετικό αγώνα κινούμενος πολύ επιθετικά και ανοίγοντας μας παράλληλα τον δρόμο για να περάσουμε.

Yvan Muller: Στο πρώτο σκέλος η νίκες μας ήρθαν μάλλον φυσιολογικά μετά την εξαιρετική κατάταξη στα χρονομετρημένα. Στο δεύτερο η κατάσταση ήταν σαφώς πιο δύσκολη αλλά ήμουν απολύτως αποφασισμένος και το αυτοκίνητο ήταν απλά εξαιρετικό. Το να κερδίζεις σε μια τόσο κλειστή πίστα ξεκινώντας από την εβδόμη θέση είναι πραγματικά ξεχωριστό.

Rob Huff: Άλλο ένα καταπληκτικό σαββατοκύριακο για εμάς και άλλη μια απόδειξη για το πόσο καλά μπορούμε να λειτουργούμε σαν ομάδα. Θέλω να πω ότι στο δεύτερο σκέλος o Yvan ήταν εξαιρετικός δίνοντας έναν απίστευτο ρυθμό και πολλές ευκαιρίες για προσπεράσω και εγώ όσους περνούσε αυτός.


Αποτελέσματα

Πρώτο σκέλος

1. A Menu Chevrolet Cruze 12 γύροι σε 22λ. 28.931 δ.
4. R Huff Chevrolet Cruze + 1.0742 δ.
5. Y Muller Chevrolet Cruze + 1.554 δ.
4. P Oriola SEAT León WTCC + 2.268ν δ.
5. S D’Aste BMW 320 TC + 5.713 δ.


Δεύτερο σκέλος

1. Y Muller Chevrolet Cruze 11 γύροι σε 19λ. 36.836 δ.
2. R Huff Chevrolet Cruze + 0.381 δ.
3. A Menu Chevrolet Cruze + 0.970 δ.
4. T Coronel BMW 320 TC + 2.153 δ.
5. D’ Aste BMW 320 TC + 2.641 δ.
Κατάταξη οδηγών
1. Muller (Chevrolet), 130; 2. Menu (Chevrolet), 105; 3. Huff (Chevrolet), 97; 4. Coronel (BMW), 77 ; 5. D’Aste (BMW), 45

Κατάταξη κατασκευαστών
1. Chevrolet, 268 2. BMW, 161, 3. SEAT, 144.

Επόμενος αγώνας: 29 Απριλίου – Μπρατισλάβα