Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Βρετανικό GP στο Silverstone


Μετά από τρεις συνεχόμενους αγώνες σε σιρκουί δημόσιων δρόμων, η Formula 1 επιστρέφει σε μία από τις πιο παραδοσιακές μόνιμες πίστες της χρονιάς, το Silverstone. Για την Pirelli, ο αγώνας αυτός μπορεί να θεωρηθεί ένα δεύτερο ‘εντός έδρας’ grand prix, αφού ο κόμβος αγωνιστικών δραστηριοτήτων της εταιρίας βρίσκεται στο Didcot, σε απόσταση μόλις μιας ώρας. Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μία νέα σκληρή γόμα P Zero που εξελίσσεται για το μέλλον. Η Pirelli δοκίμασε αρκετές πειραματικές γόμες σε ελεύθερες δοκιμές πέρσι, αλλά είναι η πρώτη φορά που μία νέα γόμα θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου μέσα στο 2012. Σε κάθε ομάδα θα δοθούν δύο σετ πειραματικών σκληρών ελαστικών για τις δύο ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής επιπλέον των συνηθισμένων, και θα ακολουθήσει αλλαγή σε στάνταρ σκληρή γόμα P Zero Silver και μαλακή P Zero Yellow για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο. Πέρσι, στους πρώτους γύρους του Βρετανικού Grand Prix έβρεξε, επομένως σε ετοιμότητα θα είναι τα ενδιάμεσα Cinturato Green και τα Cinturato Blue βροχής.
Εκτός από τις αρκετές στροφές υψηλών ταχυτήτων που καταπονούν τα ελαστικά με υψηλά πλευρικά φορτία, στο Silverstone επικρατούν συχνά ποικίλες καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο του αγώνα, με τις εξωτερικές θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 15 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Ο ασφαλτοτάπητας της πίστας είναι αρκετά τραχύς, κάτι που αυξάνει επιπλέον τη φθορά των ελαστικών, ενώ η δομή τους πρέπει να αντέχει τις παρατεταμένες περιόδους λειτουργίας των μονοθεσίων με τελικές ταχύτητες και τέρμα γκάζι.
Δηλώσεις του αγωνιστικού διευθυντή της Pirelli:
Paul Hembery: «Το Silverstone είναι μία από τις πιο θρυλικές πίστες του ημερολογίου της F1, ακριβώς επειδή είναι τόσο απαιτητική για οδηγούς, μονοθέσια και ελαστικά. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών ένα νέο πειραματικό σκληρό ελαστικό, που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Το νέο ελαστικό έχει ελαφρώς μεγαλύτερο εύρος απόδοσης που σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο για τις ομάδες να φτάσουν τα ελαστικά στην κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας. Αλλά με ένα τόσο ισορροπημένο πρωτάθλημα, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι καμία ομάδα δεν θα απολαμβάνει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις επιδόσεις των ελαστικών μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, μας προσφέρεται λοιπόν μία πολύτιμη ευκαιρία να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα του νέου ελαστικού και να μάθουμε χρήσιμα δεδομένα για το μέλλον. Το Silverstone είναι μία πίστα υψηλών φορτίων και με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, επομένως μία ισχυρή επίδοση από τα ελαστικά με μία αποτελεσματική στρατηγική είναι απαραίτητα συστατικά για ένα επιτυχημένο αγώνα».
Από τη θέση του οδηγού:
Paul di Resta (Force India): «Το Silverstone είναι μία καταπληκτική πίστα, είναι ο αγώνας της πατρίδας μου και ένα μέρος όπου μπορείς να εκτιμήσεις τις δυνατότητες ενός μονοθεσίου της F1, κυρίως την αεροδυναμική πρόσφυση και τις ταχύτατες αλλαγές κατεύθυνσης. Όλοι μιλάνε για την ταχύτητα των Maggotts και Becketts επειδή δεν υπάρχουν σε καμία άλλη πίστα σε όλο τον κόσμο. Όταν τρέχεις με λίγο καύσιμο σε έναν κατατακτήριο γύρο με νέα ελαστικά αυτό σε συνεπαίρνει, αλλά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να γράψεις έναν γρήγορο γύρο. Επίσης μου αρέσει το νέο τμήμα της πίστας και κάθε χρόνο είναι όλο και καλύτερη. Η νέα διάταξη σαφώς έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για προσπεράσεις, κυρίως με την εισαγωγή του DRS, και είναι πολύ απολαυστική στην οδήγηση και παράλληλα άκρως απαιτητική με τα ελαστικά».
Δηλώσεις οδηγού δοκιμών της Pirelli:
Lucas di Grassi: «Οδήγησα στη νέα πίστα του Silverstone στο Βρετανικό  Grand Prix του 2010 και είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρον: υψηλή ταχύτητα και υψηλά φορτία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, που έχουν μεγάλη επίδραση στα ελαστικά λόγω της αεροδυναμικής πρόσφυσης. Παράλληλα δοκιμάζεται και η ελκτική πρόσφυση σε πιο αργά και πιο τεχνικά τμήματα κυρίως με συνδυασμένη επιτάχυνση όπου στρίβεις και επιταχύνεις ταυτόχρονα. Η σκληρή και μαλακή γόμα είναι πολύ καλός συνδυασμός εδώ, με τα μαλακά ελαστικά για τις κατατακτήριες δοκιμές. Η μεγαλύτερη δυσκολία σε ό,τι αφορά το σετάρισμα είναι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, γι αυτό θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στην οδήγηση ώστε να συλλέξεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε όλα τα στάδια. Ωστόσο, είναι εύκολο να την πατήσεις με ένα σετάρισμα που δεν είναι τέλεια προσαρμοσμένο στις συνθήκες την ημέρα του αγώνα. Δοκίμασα το πειραματικό σκληρό ελαστικό στη Χερέθ, νωρίτερα μέσα στη χρονιά: είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το τρέχον σκληρό αλλά με βελτιωμένη συνδυασμένη πρόσφυση και πιο ομοιόμορφη φθορά. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ζεστό καιρό και σε μέτριες συνθήκες πίστας αποτέλεσμα: έχεις ένα ελαστικό που είναι ταχύτερο και διαρκεί περισσότερο».
Τεχνικές πληροφορίες:
• Μία από τις ταχύτερες στροφές στο Silverstone είναι η Στροφή 9 (Copse) την οποία τα μονοθέσια παίρνουν με 290χλμ/ώρα, με πλευρική επιτάχυνση 5g. Η θερμοκρασία του πέλματος του ελαστικού μπορεί να ξεπεράσει τους 110 βαθμούς στο σημείο αυτό, ενώ η καλή πλευρική πρόσφυση είναι το μυστικό για ένα γρήγορο γύρο.
• Η πίστα στρώθηκε μερικώς με νέο ασφαλτοτάπητα πέρσι, όταν προστέθηκαν νέες εγκαταστάσεις στα pits, αλλά οι ανωμαλίες παραμένουν. Οι ομάδες γενικά τρέχουν με υψηλή αεροδυναμική πίεση για να διασφαλίσουν καλή αεροδυναμική πρόσφυση, αλλά πρέπει να ρυθμίσουν την ανάρτηση λαμβάνοντας υπόψη τις ανωμαλίες, πολλές από τις οποίες αποσβένονται από τα ελαστικά.
• Η Pirelli δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα την εμπειρία ενός εντελώς στεγνού αγώνα στο Silverstone ούτε έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γόμα στον αγώνα: πέρσι όλα τα μονοθέσια ξεκίνησαν με ενδιάμεσο ελαστικό, με τους πέντε πρώτους οδηγούς να ακολουθούν παρόμοια στρατηγική τριών pit stop χωρίς χρήση σκληρής γόμας.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

DielpisFormula1 για την Ελπίδα

Στον υπέροχο χώρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, έκλεισε η διαδικασία του εικαστικού Διαγωνισμού που είχε συνδιοργανωθεί από την DielpisFormula1 και την Free Sunday.
Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, μέλη του “Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα”, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πολύς κόσμος. Ο δημοσιογράφος Τάκης Πουρναράκης, παρουσίασε τους ομιλητές και μίλησε για την υποψηφιότητα της χώρας μας που αφορούν αγώνες F1.
Toν λόγο πρώτος πήρε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, της πόλης όπου θα φιλοξενήσει της διοργάνωση αγώνων F1, εφ’ όσον αυτοί μας ανατεθούν. Στη συνέχεια μίλησε ο κος Χαραγκιώνης ένθερμος υποστηρικτής του project DielpisFormula1 και ως “παλιός” αγωνιζόμενος φανατικός υποστηρικτής του αθλήματος. Τελευταίος ομιλιτής ήταν ο Χρήστος Κύρτσος, από τη Free Sunday, που ήταν συνδιοργανώτρια της διαδικασίας του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει από τις 16 Μαρτίου 2012. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού όπου ξεχώρισε η συμμετοχή του μικρού Αλέξανδρου Μαρκίδη, ο οποίος κέρδισε το 2ο βραβείο.
Έπειτα ξεκίνησε η διαδικασία δημοπρασίας των έργων του διαγωνισμού (η οποία θα συνεχιστεί και για τις επόμενες 10 ημέρες, μέσω διαδικτύου) που περιελάμβανε και έργα επώνυμων καλλιτεχνών (Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, Κώστας Βαρώτσος, Τίνα Καραγεώργη, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Νικολάου, Ελένη Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Νίκος Παπουτσίδης, Λία Σταμοπούλου), τα οποία προσέφεραν ειδικά για την εκδήλωση, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στο “Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο Ελπίδα”. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναρτήθηκαν στο dielpisformula1.blogspot.com