Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Εμφατική νίκη Latvala για τη Ford στο Ράλι Ουαλίας

Οι οδηγοί της Ford World Rally Team Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila κέρδισαν στο Ράλι Ουαλίας για δεύτερη συνεχή σεζόν. Οι Φινλανδοί κατατάχθηκαν πρώτοι στο 10ο γύρο του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA με διαφορά 27,8 δευτερολέπτων οδηγώντας το Ford Fiesta RS World Rally Car και πετυχαίνοντας την έβδομη νίκη τους σε παγκόσμιο ράλι μετά από ένα αγωνιστικό τριήμερο στα δάση της Ουαλίας.

Οι Petter Solberg & Chris Patterson τερμάτισαν τρίτοι με ένα ακόμα Fiesta RS WRC μετά από συναρπαστική μάχη την τελευταία ημέρα. Έτσι το κλίμα νίκης στην ομάδα της Ford έγινε ακόμα πιο εορταστικό. Ο Solberg άλλαζε θέσεις με το Sébastien Loeb σε όλες σχεδόν τις ειδικές του τρίτου σκέλους, και τελικά έχασε τη δεύτερη θέση για 0,9 δευτ. μετά από 19 ειδικές και 324,92 χλμ. αγωνιστικής δράσης.

Παρά το ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα μεταφέρθηκε νωρίτερα από την παραδοσιακή του Νοεμβρίου, οι συνθήκες στις γρήγορες διαδρομές στα δάση της κεντρικής και νότιας Ουαλίας είναι όπως πάντα, γεμάτες παγίδες. Η βροχή μετέτρεψε το χώμα σε λάσπη, αλλά η Ford είχε τον απόλυτο έλεγχο με τον Solberg να προηγείται αρχικά και στη συνέχεια να αναλαμβάνει τα ηνία ο Latvala.

Ο Solberg διατήρησε το πλεονέκτημα στις δύο πρώτες ειδικές της Παρασκευής πριν ο ομόσταυλός του Latvala περάσει μπροστά. Ο 27-χρονος Φινλανδός διατήρησε την πρωτοπορία μέχρι το τέλος, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του στις ειδικές διαδρομές του Σαββάτου στα όρη Brecon Beacon και οδηγώντας προσεκτικά την τελευταία ημέρα στη Vale of Neath, μία στρατηγική που του διασφάλισε τη δεύτερη νίκη της χρονιάς.

Η δράση και η αγωνία κορυφώθηκαν την Κυριακή με τη μονομαχία μεταξύ Solberg και Loeb. Ο Νορβηγός ξεκίνησε 6,4 δευτ. μπροστά από το Γάλλο αντίπαλό του, αλλά ο Loeb ανέστρεψε αυτή τη διαφορά σε 2,9 δευτ. υπέρ του στη μέση του σκέλους. Ο Solberg ανέκτησε τη δεύτερη θέση, αλλά ο Loeb τον πέρασε ξανά στην προτελευταία ειδική και το δίδυμο ξεκίνησε την τελευταία ειδική των 15,33 δευτ. έχοντας ανάμεσά του 0,1 δευτ.. Αν και ο Solberg πέρασε και πάλι μπροστά κατά τη διάρκεια της ειδικής, δεν κατάφερε να παραμείνει εκεί, ωστόσο φάνηκε ικανοποιημένος με μία θέση στο βάθρο σε ένα ράλι που έχει κερδίσει τέσσερις φορές.

Ο διευθυντής της Ford World Rally Team Malcolm Wilson περιέγραψε το 1-3 σαν ‘ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα’. «Αυτή η κυριαρχία μας στο ράλι όπως εξελίχθηκε θα είναι μία ένεση αυτοπεποίθηση για όλους στην ομάδα. Είχαμε μία δύσκολη σεζόν και κάποιες φορές ζοριστήκαμε , αλλά το ομαδικό πνεύμα έλαμψε εδώ. Η νίκη θα τονώσει πολύ τον Jari-Matti για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Petter έδωσε μία φανταστική μάχη για τη δεύτερη θέση, και παρόλο που την έχασε είναι ικανοποιημένος με την επίδοσή του» δήλωσε.

Ο Gerard Quinn, senior manager της Ford Racing στην Ευρώπη, δήλωσε: «Ο Jari-Matti έκανε εξαιρετική δουλειά εδώ. Μετά το καλύτερο αποτέλεσμα στη καριέρα του στην άσφαλτο στη Γερμανία τον περασμένο μήνα και αφού προηγήθηκε μία δοκιμή προετοιμασίας για το ράλι ήρθε φορτσάτος στην Ουαλία. Ο Petter έχασε τη δεύτερη θέση στο δευτερόλεπτο. Εν τούτοις, οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές και αυτό είναι πολύ ενισχυτικό για την ομάδα».


Επόμενος γύρος

Το πρωτάθλημα επιστέφει στην άσφαλτο τον επόμενο μήνα με το Στρασβούργο να φιλοξενεί το Ράλι Γαλλίας 4 - 7 Οκτωβρίου, για τον τελευταίο γνήσιο ασφάλτινο γύρο της σεζόν.

Γενική κατάταξη
1. J-M Latvala/M Anttila ​FIN ​Ford Fiesta RS ​3: 03. 40.3
2. S Loeb/D Elena​FRA​Citroen DS3​3: 04. 08.1
3. P Solberg/C Patterson ​NOR​Ford Fiesta RS ​3: 04. 09.0
4. M Østberg/J Andersson​NOR​Ford Fiesta RS ​3: 04. 50.9
5. M Hirvonen/J Lehtinen ​FIN ​Citroen DS3 ​3: 05. 09.8
6. E Novikov/I Minor ​RUS​Ford Fiesta RS ​3: 07. 17.3
7. T Neuville/N Gilsoul ​BEL​Citroen DS3 ​3: 07. 52.2
8. M Wilson/S Martin ​GBR​Ford Fiesta RS ​3: 09. 40.7
9. M Prokop/Z Hrůza ​CZE ​Ford Fiesta RS ​3: 10. 39.2
10 N Al Attiyah/G Bernacchini ​QAT​Citroen DS3 ​3: 13. 12.4

Πρωτάθλημα οδηγών
1. S Loeb​219 βαθμοί
2. M Hirvonen​158 βαθμοί
3. P Solberg​119 βαθμοί
4. M Østberg​114 βαθμοί
5. J-M Latvala​113 βαθμοί
6. E Novikov​63 βαθμοί

Πρωτάθλημα κατασκευαστών
1. Citroen Total WRT ​348 βαθμοί
2. Ford WRT ​237 βαθμοί
3. M-Sport Ford WRT ​123 βαθμοί
4. Qatar WRT ​63 βαθμοί
5. Adapta WRT ​61 βαθμοί
6. Citroen Junior WRT ​60 βαθμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου